Tản mạn

The cage – Lâu lâu lảm nhảm vài điều

Vietnamese below – Tiếng Việt phía dưới nha!

“What do you fear, lady?” he asked.
“A cage,” she said. “To stay behind bars, until use and old age accept them, and all chances of doing great deeds is gone beyond recall or desire.”
Éowyn has always been my favorite female character from J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings, because I feel I am just like her. I am not a beautiful princess, of course, and have never had a great desire to fight the dark side to protect my people. However, I think the greatest thing that we have in common is that we share the same fear.
I am an extremely normal (or abnormal) person. I have difficulty concentrating. I cannot express much emotion on my face. I react slowly to everything, or to be more exact, I cannot realize immediately what’s going on around me. I am not special or good at anything specially. When I was in grade 10, my teacher said to my mother, at a year-end meeting, in front of all the other parents: “Your daughter will not be admitted to any community college, let alone a university”; just because I could not obtain a B in Math. At that time, I was so angry. I don’t know if I was angry at the teacher or with myself, or maybe both. I started to study Math like crazy and then when my grades went up to all A’s and A+’s, I understood that it was not my bad result that bothered me, but the fact that someone had judged my future.
– Multimedia? It’s not for you.
– You will never get a good job with your temperament and looks.
– Life is full of injustice. Deal with it!
– Why in the world would you quit such a high-paying job? You will never have a stable life if you keep on doing such crazy things.
– If you aren’t fast enough, you won’t find anyone to get married to within the next few years.
– Women shouldn’t focus so much on success. Instead, they should spend more time focusing on their life at home with their husbands and children.
We might be imprisoned in an invisible cage, especially if you’re a girl who lives in a country where the traditional mindset is commonplace in societies such as Vietnam. In Vietnam, if you are a girl, you are expected to be gentle, skillful, and always on top of the housework. Then when you grow up and graduate from college, you just need to find a stable job and marry someone before the age of 30. And, of course, if you don’t want to be considered a failure, give birth. After that, your life will always revolve around your husband and your children, and sadly, 2/3 of your remaining life will be swept away in the blink of an eye with all sorts of unknown troubles. I’m extremely afraid to live that life—as a character in a movie with a predetermined script. So, the only thing I must do is to work hard and stand up for what I believe in.
For me, life is a series of choices and everything that happens, though it seems irrelevant, is the 2nd and 3rd order effects of the choices we make. It’s easy when someone helps us to make the right decisions in life, but as aforementioned, I don’t want anyone to choose that pathway for me. The great thing is that for now, I have never regretted any of my decisions. My selection formula is extremely simple: Leave behind safe and easy things. It’s not because I like to transition into hard or exciting things with a sense of challenge and adventure. On the contrary, I am the type of person who is afraid to change and struggles to adapt. But many years down the road from now, I don’t want to look back at my life and find myself saying, “I wish I would have, I could have, I wish I did . . .”
Not all of my choices may have given me satisfactory results, but at least I took a leap of faith and tried. In fact, when an option leads to something under your expectations, you will learn more.
I believe that as long as we courageously break the invisible cage that is holding us and take responsibility for that choice, there will be no fear that can defeat us.

————————————————–

“Nàng sợ gì thưa công nương?” – Chàng hỏi
“Một chiếc lồng” – nàng đáp – “Cuộc sống sau những chấn song đến khi mệt mỏi và tuổi tác buộc ta chấp nhận hết, và mọi cơ hội làm nên những chiến tích lớn lao đã nằm ngoài hồi tưởng và khao khát.”
Éowyn là nữ nhân vật mà tôi yêu thích nhất khi đọc Chúa tể của những chiếc nhẫn, có lẽ bởi tôi và nàng giống nhau. Tất nhiên tôi không phải là một công nương xinh đẹp, càng chẳng có cái khát vọng lớn lao như chiến đấu chống lại bóng tối, bảo vệ nhân loại. Chỉ là, tôi cho rằng chúng tôi có chung một nỗi sợ.
Tôi là một đứa cực kì bình thường (hoặc bất thường). Tôi khó tập trung, không thể thể hiện nhiều cảm xúc trên khuôn mặt. Tôi phản ứng chậm với mọi thứ hay nói một cách chính xác là khó nhận thức được ngay lập tức những gì diễn ra xung quanh. Tôi cũng chẳng có gì đặc biệt, hay đặc biệt giỏi ở bất cứ việc gì. Tôi còn nhớ giáo viên chủ nhiệm lớp 10 của tôi đã nói với mẹ tôi trong buổi họp cuối năm, trước mặt tất cả các phụ huynh khác: “Con gái chị sẽ chẳng đỗ nỗi trung cấp chứ đừng nói đến đại học.” chỉ vì tôi không thể nào đạt được dù chỉ một điểm B cho môn toán. Lúc đó, tôi đã rất giận, không biết là giận cô giáo hay giận chính mình, hoặc có thể là cả hai. Tôi đã lao đầu vào học Toán để rồi khi mà bảng điểm của mình toàn những A và A+, tôi hiểu rằng điều đã làm tôi phiền lòng không phải là kết quả học tập kém cỏi mà chính là việc bị người khác phán xét tương lai của mình.
– Multimedia? Cậu không phù hợp với nó đâu!
– Cậu sẽ chẳng có được một công việc ra gì với tính cách và ngoại hình như thế này đâu.
– Xã hội đầy rẫy những bất công, cậu nên học cách chấp nhận tất cả những bất công đó đi.
– Sao con lại bỏ một công việc với mức lương tốt như thế? Bao giờ mới có thể ổn định?
– Nếu không nhanh lên thì vài năm nữa cháu sẽ chẳng tìm được ai để cưới đâu.
– Con gái không cần thành công quá, còn dành thời gian lo cho chồng con nữa chứ…
Chúng ta rất dễ bị giam cầm trong những chiếc lồng vô hình, đặc biệt khi bạn là con gái và bạn sinh ra ở một đất nước mà những tư tưởng cũ kĩ vẫn còn hiện hữu đâu đó trong xã hội như Việt Nam. Bạn là con gái, bạn phải dịu dàng, khéo léo và công việc nhà là dành cho bạn. Sau đó bạn lớn lên, tốt nghiệp đại học, bạn chỉ cần kiếm một công việc nhàn nhã và ổn định, cưới một ai đó trước 30 tuổi nếu không muốn bị coi là ế, sinh con và từ đó cuộc sống của bạn sẽ luôn xoay quanh chồng bạn, con bạn, để rồi 2/3 cuộc đời còn lại của bạn sẽ bị cuốn đi trong nháy mắt với những bộn bề lo toan không thể gọi tên. Tôi vô cùng sợ phải sống một cuộc đời như thế, như một nhân vật trong bộ phim với kịch bản đã định sẵn. Vì vậy, điều duy nhất tôi có thể làm là chứng minh cho những điều mà mình tin tưởng.
Đối với tôi, cuộc sống chính là một chuỗi những sự lựa chọn và mọi việc xảy đến, dù có vẻ không liên quan nhưng chính là kết quả của những lựa chọn bạn đưa ra trước đó. Thật dễ dàng khi đó ai đó giúp chúng ta đưa ra các quyết định đúng đắn trong cuộc đời nhưng như đã nói ở trên, tôi không muốn bất cứ ai lựa chọn thay tôi. Có một điều tuyệt vời là đến thời điểm hiện tại, tôi chưa từng hối hận với bất gì lựa chọn nào của mình. Công thức lựa chọn của tôi vô cùng đơn giản: Bỏ lại phía sau những thứ an toàn và dễ dàng. Chẳng phải tôi thích đâm đầu vào cái khó hay hưng phấn với cảm giác thử thách, phiêu lưu gì đâu. Trái lại, tôi là kiểu người ngại thay đổi và khó thích nghi. Chỉ là tôi không muốn nhiều năm sau nhìn lại, tôi phải nhắc đến 2 từ “Giá như”. Không phải lựa chọn nào cũng đưa đến một kết quả như ý, nhưng ít nhất tôi đã dám thử. Trên thực tế, khi một lựa chọn dẫn đến điều không như mong đợi, bạn sẽ càng học được nhiều hơn.
Tôi tin rằng chỉ cần chúng ta can đảm phá bỏ chiếc lồng vô hình đang giam cầm mình và chịu trách nhiệm cho lựa chọn đó, sẽ chẳng có nỗi sợ nào có thể chiến thắng chúng ta được nữa.

Advertisement

One thought on “The cage – Lâu lâu lảm nhảm vài điều

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s